geboortekaartje vaantje

In 5 stappen een thema voor je geboortekaartje?

Waarom willen mensen hun eigen geboortekaartje verzinnen? Meestal omdat ze het belangrijk vinden een origineel geboortekaartje te hebben, een kaartje dat uniek is. Maar het geboortekaartje moet natuurlijk ook goed bij jullie gezin passen. Vandaar dat het handig is om te gaan denken in een thema. Een thema voor een geboortekaartje biedt houvast bij het (laten) ontwerpen van je kaartje.

Hoe ga je te werk bij het verzinnen van een thema?

1 Het thema van het geboortekaartje bepalen
Bedenk of jullie als gezin een gezamenlijke hobby of passie delen. Gaan jullie graag naar de dierentuin, houden jullie van de natuur, beoefenen jullie een bepaalde sport, luisteren jullie naar een bepaald muziekgenre of hebben jullie net als ik een passie voor volkswagenbusjes?
Eén van deze thema’s kan wellicht gebruikt worden voor jullie unieke geboortekaart ontwerp. Zo ben ik de trotse eigenaar van een oldtimer Volkswagenbusje en heb ik mijn busje als thema gebruikt voor het ontwerp van het geboortekaartje van mijn dochter Isa. Nou heb ik het zelf wel een beetje makkelijk want de achternamen van mijn vriend en ik: “Pauw” en “Vos” boden mij nog meer inspiratie voor mijn persoonlijke ontwerp.

2 Het bepalen van de kleuren voor je geboortekaartje.
Welke kleuren vinden jullie mooi? Heb je al een kamertje dan kan je misschien die kleuren gebruiken om het kaartje mee te ontwerpen. Maar kijk ook in de kast soms heb je (on)bewust al veel kleertjes gekocht in een bepaalde kleur. Daarnaast bieden sommige thema’s al veel houvast voor het maken van je persoonlijke geboortekaartje. Kies je voor een retro kaartje, google dan eens op retro meubels of retro behang en pik de kleuren die bij je thema passen uit de foto’s. In mijn geval is mijn Volkswagenbusje blauw en houd ik van pastel tinten.

3 Het kiezen van het plaatje van je geboortekaartje.
Vind je het leuk om een plaatje voor je kaartje te gebruiken? Bekijk dan wat je mooi vindt, wat je in je bezit hebt of wat je zelf kan maken. Natuurlijk moet het plaatje passen bij het thema dat je eerder (zie stap1) bepaald hebt. In het geval van de dierentuin kan je kiezen voor jullie lievelingsdier. Maar als je gaat voor een surf thema omdat surfen jullie hobby is kan je denken aan; zee, palmbomen, zand, schelpen en surfplanken. Een motief kan ook gebruikt worden als ‘plaatje’.
Let wel op! Plaatjes van internet of uit tijdschriften hebben meestal copyright en mag je dus niet zomaar gebruiken voor je eigen ontwerp. Bekijk dus of je iets wilt gaan fotograferen, illustreren of op de computer kunt maken. Ik ben goed op de computer dus heb in Illustrator de illustratie van mijn eigen busje gemaakt. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van het kleurenpallet dat ik (zie stap 2) eerder heb bepaald.

4 Welke tekst zet ik op mijn geboortekaartje en welk lettertype gebruik ik?
Teksten zijn erg persoonlijk en dus belangrijk om zelf te schrijven. Naast de standaard informatie; naam, lengte, gewicht, datum, naam van de ouders en adresgegevens vinden sommige mensen het leuk om een blijdschap ook in een tekstje te vatten.
Hebben jullie een mooie quote, een motto, of persoonlijk gedichtje dan kan je deze aan je kaart toevoegen. Let hierbij ook weer op het thema, de tekst moet wel kloppen met de hele sfeer van geboortekaartje. Zet geen gedichtje over een olifant op een kaart met het thema retro. Ik zelf ben een nuchtere Rotterdamse en erg kort van stof. Ik heb het daarom ook gehouden bij de standaard informatie.

Het bepalen van het lettertypen voor mijn persoonlijke ontwerp. Niet het minst belangrijke onderdeel van je persoonlijke ontwerp is het bepalen van de lettertypes voor je kaartje. Een lettertype maakt of kraakt je geboortekaartje dus besteed hier aandacht aan. Ook hierbij moet je kijken naar je thema. Bij het thema retro kunnen misschien wel disco letters passen. En bij het thema surfen, leuke handgeschreven lettertypes/fonts. Om inspiratie te krijgen google je bijvoorbeeld op merken/bedrijven die bij jouw thema passen. Op Pinterest vind je tal van websites waar je gratis leuke lettertypes/fonts kunt downloaden. Gebruik niet meer dan 3 lettertypes in een geboortekaartjes ontwerp en houd de leesbaarheid goed in de gaten. Het beste kan je voor de naam een wat bijzonderder lettertype gebruiken en voor de rest van de tekst een meer standaard lettertype als de Helvetica. Ik vond een ronde sierlijke letter goed passen bij het ouderwetse van de oldtimer illustratie en heb de rest van de tekst heel rustig gehouden.

5 De vorm van je unieke geboortekaartje
Dit punt is misschien wat lastiger te integreren in je thema maar lukt het je wel, dan heb je het heel goed gedaan! Belangrijk is het wel om iets van druktechnieken en processen te weten voor je gaat ontwerpen. Je jaagt jezelf namelijk enorm op kosten als je gaat werken met afwijkende vormen en stansmessen. Heb je geen idee waar ik het over heb? Kijk je formaten dan af van andere sites die ontwerpen in kleine oplagen.
Formaten en vormen die passen bij een thema? Denk bijvoorbeeld aan een poster wanneer je thema muziek is of kies een andere originele vorm die jouw kaartje bijzonder maakt. Ik heb gekozen voor een vaantje. Dit omdat mijn kaartje met illustratie uitermate geschikt was om ook de kinderkamers van de kinderen van mijn vrienden mee te versieren.

Ik hoop dat jullie hier mee aan de slag kunnen. Laat je nou je geboorte kaartje door iemand ontwerpen? Dan kan je natuurlijk ook eerst zelf goed nadenken over je thema en dat meegeven aan je ontwerper.

Succes! En vergeet niet een geboortekaartje ontwerp je met liefde….en papier!